In the present study a variety of fruit juices (pomegranate, strawberry, apple, plums and blackberries) each was mixed with equal amounts of orange juice (1:1) and different levels of rosemary extract (5, 10, 15, ml/L) were developed. Sensory evaluation tests were performed to choose the most acceptable level of rosemary added to the fruit-orange juices. Physicochemical and bioactive determinations were also assessed. Sensory evaluation tests showed that 10ml/L rosemary extract added to all tested fruit-orange juices was highly appreciated by panelists except blackberry-orange juice at 5ml/L. The physicochemical tests as measured by TTA%, pH and TSS revealed that the addition of rosemary extract did not significantly affect most of the tested parameters for all tested fruit-orange juices and their controls, and they were at the normal range of commercial juices. Vitamin C the total sugar content showed a variation ranging between 2.54 -28.11mg/100ml and 6.51-19.35%, respectively. Results also indicated that the addition of rosemary extract significantly enhanced the increase in total phenolics (TP) and flavonoids (TF), where blackberry (BO5), strawberry (SO10) and pomegranate (PO10) exhibited the highest TP values, respectively whereas, SO10, BO10 and RO10 exhibited the highest TF values, respectively. SO10, exhibited the highest anthocyanin content (800mg/L) as compared to all other fruit- orange juices. The antioxidant activity (% inhibition) measured by DPPH radical scavenging assay showed that SO10, PO10, and RO10 (plum) exhibited the highest antioxidant activities as compared to their controls and the other fruit-orange mixes. The study postulates that these beverages could provide health promoting benefits against oxidative stress related diseases.
تم في هذه الدراسة تجهيز خلطات من مجموعة من الفواکه (الرومان والفراولة والتفاح والبرقوق والتوت الأسود) کلاً على حدي مع کمية متساوية من عصير البرتقال (1: 1) ومستويات مختلفة من مستخلص الروزماري (5، 10، 15 مل / للتر). تم إجراء الاختبارات الحسية على جميع العصائر ومستخلصات الروزماري لاختيار أفضل الخلطات التي لاقت استحسان المحکمين والتي سوف يتم إجراء التحاليل الفيزوکيماوية والکيماوحيوية عليها. أظهرت الاختبارات الحسية ان جميع خلطات العصائر تحت الدراسة قد لاقت استحسان وقبول المحکمين عند اضافة 10 مل/ لتر من مستخلص الروزماري لها ما عدا خلطة التوت البري عند 5 مل/ لتر. کما بينت الاختبارات الفيزوکيماوية التي تم قياسها باستخدام نسبة الحموضة الکلية ورقم الاس الهيدروجيني والمواد الصلبة الکلية أن اضافة مستخلص الروزمارى لخلطات العصائر لم يظهر فروقا معنوية فى هذه القياسات مقارنة بالعينات الظابطة وکانت القياسات تقع فى المدى الطبيعى للعصائر التجارية. کما اظهرت نتائج محتوى العصائر من السکريات الکلية وفيتامين C تباينا کبيرا فيما بينهم حيث يقع الاول فى مدي 6.51 و19.35% والثاني بين 2.54 و28.11 مجم/ 100مل. واوضحت النتائج ايضا ان اضافة مستخلص الروزماري لخلطات العصائر قد ادي الي وجود زيادة معنوية في قيم کل من الفينولات الکلية والفلافونويدات الکلية والانثوسيانين مقارنة بالعينة الضابطة حيث تصدر کل من خلطات التوت الاسود والفراولة والرومان أعلي قيم بالنسبة للفينولات الکلية في حين تصدر کل من خلطات الفراولة والتوت والبرقوق أعلي قيم بالنسبة للفلافونويدات الکلية.احتلت خلطة عصير الفراولة أعلى قيمة معنوية بالنسبة للأنثوسيانين الکلى(800 مجم/لتر) مقارنتا بجميع خلطات العصائر تحت الدراسة والعينة الضابطة. أوضحت نتائج النشاط المضاد للأکسدة (مقاسة على أساس % تثبيط) أن کل من خلطات عصائر الفراولة والرومان والبرقوق کان لهم أعلي نشاط مضاد للأکسدة مقارنة بباقي الخلطات. تتنبأ الدراسة أن اضافة مستخلص الروزمارى لخلطات عصائر الفواکه يمکن أن يحقق قيمة مضافة فى تعزيز الصحة والحماية من الأمراض. تتنبأ هذه الدراسة أن خلطات عصائر الفواکه والروزماري من الممکن ان تعزز من الحالة الصحية ضد الأمراض التي لها علاقة بالضغط التأکسدي (Oxidative stress).