Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Effects of Additives Mannan and β-Glucan as a Prebiotics on Broilers Diets Contaminated with Aflatoxinتأثير إضافة المنان وβ-جلوکان باعتبارهما بريبايوتکس علي علائق دجاج اللحم الملوثة بالأفلاتوکسين146153258910.21608/asejaiqjsae.2014.2589ENM. M.SolimanRegional Centre for Food Feed, Agriculture Research Centre,
Ministry of Agriculture, Dokki, Egypt;M.A.SeehyFaculty of Agriculture (El-Shatby) University of Alexandria. Egypt.G.El MoghazyRegional Centre for Food Feed, Agriculture Research Centre,
Ministry of Agriculture, Dokki, Egypt;S. M.SolimanRegional Centre for Food Feed, Agriculture Research Centre,
Ministry of Agriculture, Dokki, Egypt;Journal Article20140708<strong>This study was carried out to determine the effects of different levels of mannan and β-glucan as a prebiotics on some liver and kidney function, blood parameters, immune globulins concentration and body weight on broilers fed diets contaminated with 1mg aflatoxin / kg diet. Eighty broilers were randomly distributed </strong><strong>into </strong><strong>eight </strong><strong>similar groups </strong><strong>each group fed </strong><strong>commercial broiler</strong><strong>diet as the follows {negative control group fed an regular broilers ration free from prebiotics and aflatoxin, posative control group fed diet contaminated with aflatoxin (1mg/kg) and free from prebiotics, groups from 3 to 8 fed diet contaminated with aflatoxin (1mg/kg) and contain different concentration of mannan and β-glucan in premix (premix added as a 1.5 gm/kg diet)}. Results </strong><strong>showed that</strong><strong> positive control </strong><strong>significantly increased (<em>P </em>< 0.05)</strong><strong>serum glutamic-oxaloacetic transaminase (SGOT) and serum glutamic-pyruvic transaminase (SGPT), compared with negative control and the best effect of adding mannan and β-glucan recorded with group 5, 6 where the results were close of negative control. The same trend recorded with results obtained from serum urea and</strong><strong>creatinine. Results of hematological analysis showed that positive control caused a significant decrease </strong><strong>(<em>P </em>< 0.05)</strong><strong>in values of packed cell volume (PCV), Red blood cells counts (RBC), Hemoglobin (Hb), and noticed a significant increase </strong><strong>(<em>P </em>< 0.05)</strong><strong> occurrence in values of total white blood cell (WBC).</strong><strong> Generally the addition of </strong><strong>mannan and </strong><strong>β-glucan</strong><strong> to diets contaminated with aflatoxin significantly improved the adverse effects of aflatoxin on hematological parameters.</strong><strong> This study demonstrates an increase in</strong><strong> serum IgGs concentrations with positive control and group8 without significant differences with negative control or other groups.</strong><strong> The average body weight gain (g) increased</strong><strong> (<em>P </em>< 0.05)</strong><strong> with broilers fed negative control diet compared with positive control. The addition of both mannan and β-glucan</strong><strong> to diets</strong><strong> led to improvement in increase body weight gain and </strong><strong>decreases in relative liver whight ratio.</strong>أجريت هذه الدراسة لتحديد تأثير أستخدام مستويات مختلفة من المنان وβ-جلوکان باعتبارهما بريبايوتکس على وظائف الکبد والکلى وبعض مکونات الدم، وترکيز الجلوبيولين المناعي ووزن الجسم على دجاج اللحم الذي تم تغذيتة علي عليقة ملوثة 1mg الأفلاتوکسين/ کجم عليقة. واستخدم عدد ثمانين من دجاج اللحم وتم توزيعها عشوائيا إلى ثماني مجموعات. کل مجموعة تم تغذيتها علي عليقة تجارية الخاصة بالنظام الغذائي للدجاج اللحم على النحو التالي {المجموعة الأولي(مجموعة المقارنة السلبية) وهي التي تم تغذيتها علي العليقة التجارية فقط بدون إضافة البريبايوتکس او الأفلاتوکسين, العليقة الثانية (مجموعة المقارنة الايجابية) تم تغذيتها علي العيقة التجارية مضاف إليها 1mg الأفلاتوکسين/ کجم عليقة الحرة، والمجموعات من 3 إلى 8 تم تغذيتها علي عليقة التجارية مضاف المنان وβ-جلوکان باعتبارهما بريبايوتکس الأفلاتوکسين (1mg/kg). وتحتوي هذه العلائق على تراکيزات مختلفة من المنان وβ-جلوکان في صورة بريمکس والذي تم اضافته بنسبة (1.5 جم / کجم علف)}. أظهرت النتائج الرئيسية لوظائف الکبد والکلى أن مجموعة المقارنة الإيجابية أظهرت زيادة معنوية (P <0.05) في قيم (SGPT، SGOT) مقارنة مع مجموعة المقارنة السلبية وکان أفضل تأثير لإضافة المنان وβ جلوکان سجلت مع مجموعة 5 و6 حيث کانت النتائج قريبة من المجموعة المقارنة السلبية. وأوضحت النتائج نفس الأتجاه مع القيم التي تم الحصول عليها من اليوريا والکرياتيين. وبالنسبة لنتائج قياسات الدم أظهرت المجموعة المقارنة الأيجابية إنخفاضا معنويا (P <0.05) في قيم حجم معبأة الخلية (PCV)، وخلايا الدم الحمراء (RBC)، الهيموغلوبين. وسجلت أيضا زيادة معنوية (P <0.05) في قيم خلايا الدم البيضاء (WBC) وذلک عند مقارنتها بالمجاميع الاخري. عموما أظهرت النتائج أن إضافة المنان وβ جلوکان إلى العلائق الغذائية الملوثة بالأفلاتوکسين حسنت بشکل ملحوظ من الآثار الضارة للأفلاتوکسين على قياسات الدم. بالنسبة لدراسة ترکيز المناعة أظهرت هذه الدراسة زيادة غير معنوية في ترکيزات IgGs مع مجموعة المقارنة الإيجابية والمجموعة 8 عند مقرنتها بالمجاميع الأخري. وأظهرت نتائج معدل الزيادة في وزن الجسم (جم) زيادة معنوية (P <0.05) في دجاج اللحم التي تغذت علي مجموعة المقارنة السلبية مقارنة مع مجموعة المقارنة الإيجابية. وأن إضافة کل من المنان وβ جلوکان إلى الوجبات الغذائية أدت إلى تحسن في زيادة وزن الجسم وإنخفاض فى وزن الکبد.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Rotational Crop Sequences and N Fertilization Levels Effect on Maize Growth and Productivityتأثير التعاقب المحصولي ومعدلات التسميد النيتروجينى على نمو وإنتاجية الذرة الشامية154161259010.21608/asejaiqjsae.2014.2590ENAhmedM. ShaalanFaculty of Desert and Environmental Agriculture, Fuka, Alexandria University, Matrouh Branch.NagwaR. AhmedCrop Intensification Dep., Field Crop Research Institute,
Agriculture Research Center (ARC), Giza, EgyptAmrS.A. ShamsCrop Intensification Dep., Field Crop Research Institute,
Agriculture Research Center (ARC), Giza, EgyptHassanE. KhalilCrop Intensification Dep., Field Crop Research Institute,
Agriculture Research Center (ARC), Giza, EgyptJournal Article20140722<strong>Two field experiments were conducted during the period from 2009/2010 winter season to 2013 summer season to investigate the response of maize (cv. Giza 10) to twelve preceding crop sequences, differing in legumes to non-legumes ratios and terminal crop, under 252, 288 and 324 kg N/ha. Maize traits, i.e. plant height, ear leaf area, leaf area index, ear grain weight, 100-grain weight and grain yield/ha, responded significantly to crop sequences. They were increased with increase of legumes percent in crop sequence and proximity of legume crop to maize. The 100 % legume sequence gave the maximum values for such traits whereas the least values resulted from crop sequence containing legumes of 40 % and terminated with wheat. Differences between N levels, regarding plant height, ear leaf area, leaf area index, ear grain weight, 100-grain weight and grain yield/ha, were significant, indicating the superiority of 324 kg N/ha compared to 252 and 288 kg N/ha. The interaction effect of both crop sequences and N application levels was significant for plant height, ear grain weight, 100-grain weight and grain yield/ha in both seasons, where the highest values of these traits were obtained from 100 % legume sequences and application of 324 kg N/ha. The regression analysis, in both seasons revealed that the linear effect was significant, while the quadratic effect was insignificant regarding number of grains/ear, 100-grain weight and grain yield/ha. That implies the possibility of increasing N level up to 324 kg N/ha to attain maize characters of higher values.</strong>أجريت تجربتان حقليتان فى الفترة ما بين الموسم الشتوى 2009/2010والموسم الصيفى 2013 لدراسة تأثير اثنا عشر تعاقبا يسبق محصول الذرة الشامية تحت ثلاثة مستويات من التسميد النيتروجينى وهى(252، 288، 324 کجم نيتروجين/ هکتار) على بعض صفات النمو فى الذرة الشامية(جيزة 10). وکان التصميم المستخدم القطع المنشقة مرة واحدة حيث تمثل القطع الرئيسية التعاقبات المحصولية بينما وضعت مستويات النيتروجين فى القطع الثانوية.
أوضحت النتائج الاستجابة المعنوية والمتدرجة فى إتجاه ثابت لکل من إرتفاع النبات، مساحة ورقة الکوز، معامل مساحة الورقة، وزن حبوب الکوز، وزن 100 حبة ومحصول الحبوب/ هکتار للتعاقبات المحصولية من حيث نسبة البقوليات وموقع المحصول البقولىبالنسبة للذرة فى التعاقب، حيث زادت قيمة تلک الصفات بزيادة نسبة محاصيل البقول ودرجة أقتراب المحصول البقولى من التعاقب فکانت أعلى القيم فى التعاقب 100 % بقول وکان البرسيم هوالمحصول الأقرب فى التعاقب الى الذرة بينما تم الحصول علي أقل القيمحينما کانت نسبة البقول 40 % وأن القمح هو المحصول الأقرب للذرة فى التعاقب.کما أوضحت النتائج انه بزيادة معدل التسميد النيتروجينى أدى الى زيادة معنوية لصفات إرتفاع النبات، مساحة ورقة الکوز، معامل مساحة الورقة، وزن 100 حبة ومحصول الهکتار حيث أعطى المستوى 324 کجم نيتروجين/ هکتار أکثرالقيم تفوقا فى جميع الصفات تحت الدراسة. کما دلت النتائج أيضاً على وجود تفاعل معنوى بين التعاقبات المحصولية والمستوى النيتروجينى لصفات إرتفاع النبات، محصول الکوز، وزن 100 حبة ومحصول الحبوب/ هکتار حيث تم الحصول على أعلى القيم فى التعاقب الذى يحتوى على 100 % بقول مع إضافة 324 کجم نيتروجين/ هکتار بينما کان العکس صحيح عندما بلغت نسبة البقول فى التعاقب 40 % وکان القمح هو المحصول الأقرب للذرة. کما کانت هناک استجابة خطية بين عدد الحبوب/ الکوز، وزن 100 حبة ومحصول الفدان/ هکتاروالتسميد النيتروجينى حيث انه يمکن الحصول على اعلى القيم من هذه الصفات بزيادة المستوى النيتروجينى الى 324 کجم نيتروجين / هکتار.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Quality Evaluation of Mozzarella Cheese from Different Milk Typesتقييم الجودة فى جبن الموزاريلا المصنع من انواع مختلفة من الالبان162177259110.21608/asejaiqjsae.2014.2591ENZedanI.A.Department of Dairy Science and Technology,
Faculty of Agricultural, Alexandria University, Egypt.Abou-ShaloueZ.Department of Dairy Science and Technology,
Faculty of Agricultural, Alexandria University, Egypt.Journal Article20140708<strong>Mozzarella cheeses prepared from buffalo, cow and their mixture (1:1) using commercially available starter cultures (<em>Streptococcus. thermophilus and Lactobacillus. bulgaricus</em>)(1:1). Resultant cheeses were examined when fresh and during storage period at 5 </strong><strong>±</strong><strong>1<sup>0</sup>C for 4 weeks. The cow milk Mozzarella cheese tended to be softer, slightly better in flexibility and contained slightly higher moisture, fat and salt contents whereas buffalo milk Mozzarella cheese had higher protein content. Cheeses were also evaluated for meltability (to assess the functionality of cooked cheeses), stretchability, oiling off, microstructure and organoleptic quality. Mozzarella cheese made from buffalo milk showed lower contents of soluble nitrogen and total volatile fatty acids than cheese made from other milks. The electrophoretic pattern of proteins from different milk showed the presence of </strong><strong>µ</strong><strong><sub>s </sub></strong><strong>and B-casein as the major components and minor fast and slow moving products. The mobility and relative intensity of the </strong><strong>µ</strong><strong><sub>s</sub></strong><strong>-bands differs according to the type of milk. The results indicate that proteolysis in the </strong><strong>µ</strong><strong><sub>s</sub></strong><strong>-fraction occurred in all types of milk. Also cow milk cheese gained the highest score for organoleptic properties, while buffalo milk cheese showed the lowest quality. Mixing cow milk with buffalo milk highly improved the quality of the cheese.</strong>تم تصنيع جبن الموزايللا بالطريقة التقليدية من لبن جاموسى ولبن بقرى وخليط بينهما بنسبة (1:1) بعد تعديل نسبة الدهن إلى 3%، ثم تم تخزين جبن المعاملات الناتجة على درجة حرارة (5 ±1°م) لمدة 28 يوما مع إجراء التحليلات الکيميائية والرايولوجية والحسية والترکيب الدقيق ولقد اوضحت النتائج المتحصل عليها الى ما يلى:
کان فقد الدهن والبروتين فى الشرش وماء العجن للبن الجاموسى اعلى من اللبن البقرى. کما ان اضافة اللبن البقرى الى الجاموسى ادى الى تقليل الفقد من الدهن والبروتين وبالتالى زيادة کل من الدهن والبروتين فى الجبن. کما کان الجبن الناتج من اللبن الجاموسى الاعلى فى التصافى. کما تميز الجبن الجاموسى بأنة الاقل فى نسبة الحموضة والاعلى فى رقم الpH . فإن جبن الموزايللا المصنع من اللبن الجاموسى کان الأعلى فى نسبة الجوامد الصلبة الکلية وان اضافة اللبن البقرى الى اللبن الجاموسى ادى الى انخفاض الجوامد الکلية .اما قيم الدهن کانت اعلى فى اللبن البقرى والخليط بالمقارنة باللبن الجاموسى. کما وجد ان الجبن المصنع من اللبن الجاموسى الأقل فى دلائل التسوية(النتروجين الذائب، الأحماض الدهنية الکلية الطيارة) وهذا يرجع لطبيعة الکازين فيه حيث يتم تحلله ببطئ. ونسبة TVFA وSN تزداد تدريجيا بزيادة فترة التخزين. لوحظ ان الجبن الناتج من اللبن الجاموسى کان الاقل فى درجة الانصهار Meltability والمطاطيةStretchability والأعلى فى انفصال الدهن , Oiling offيلاحظ أن شکل التحلل الکهربى لجزئيات الکازين Electrophoretic pattern فى الجبن الناتج متشابهة فى عينات جبن الموزاريللا البقرى والجاموسى والخليط بنسبة(1:1). وفى نهاية فترة التخزين يظهر مرکب a<sub>s</sub> casein و b-casein کمکونات رئيسية. کما اظهرت دراسة الترکيب الداخلى بواسطة الميکروسکوب الالکترونى ان خثرة الجبن المصنع من اللبن الجاموسى اقل مسامية بالمقارنة بخثرة الجبن البقرى وهذا يرجع الى محتوى البروتين العالى فى اللبن الجاموسى الذى يتميز بتکوين شبکة بروتينية ليفية کثيفة.کما ان الجبن البقرى حصل على اعلى الدرجات التقيم الحسى Organoleptic evaluation من حيث القوام والترکيب والمظهر والنکهة بينما الجبن الجاموسى حصل على اقل الدرجات. کما ان اضافة اللبن البقرى الى الجاموسى ادى الى رفع جودة الخليط. وعموماُ أن خواص جبن الموزايللا وصفاته المميزة لصناعة البيتزا تتوقف على نوع البن المستخدم فى التصنيع.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Heterosis and Genetic Behavior of Some Yield and Yield Component Traits in Squash (Cucurbita pepo, L.)قوة الهجين والسلوک الوراثي لبعض صفات المحصول ومکوناته في قرع الکوسة178189260910.21608/asejaiqjsae.2014.2609ENA. H.Abd El-HadiDept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.El-Adl,A. M.Dept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.HoreyaM. FathyVegetables Breeding Department, Horticulture Res. Inst. (HRI),
ARC, Giza, Egypt.MOHAMEDABDEINBiology Dept., Fac., of Arts and Science- Rafha, Northern Border Univ., Saudi Arabia,91431
Vegetable Breeding, Horticulture Inst., ARC, Giza, Egypt. 126190000-0001-8922-6089Journal Article20140722<strong>An 7 x 7 complete diallel cross of squash was evaluated with parents for heterotic manifestation and evaluate the genetic behavior of yield and yield component traits. Seven different squash varieties belong to the species (<em>Cucurbita pepo</em>, L.), were used in this study. These parental varieties were: Eskandarani (P<sub>1</sub>); Zucca Patisson custard white (P<sub>2</sub>); All Green Bush (P<sub>3</sub>); Courgette Orelia (P<sub>4</sub>); Sakiz (P<sub>5</sub>); Copi (P<sub>6</sub>) and Gapla (P<sub>7</sub>). The seeds of these parental varieties were obtained from different countries: (P<sub>1</sub>) and (P<sub>6</sub>) from Egypt; (P<sub>2</sub>) from France; (P<sub>3</sub>) from United Kingdom (U.K.); (P<sub>4</sub>) from Germany; (P<sub>5</sub>) from Turkey and (P<sub>7</sub>) from Syria. These parental varieties were used and their 42 F<sub>1,1r </sub>hybrids were obtained through complete diallel crosses mating design system. </strong><br /> <strong>Data were recorded for seven traits: fruit length (F.L.cm); fruit diameter (F.D.cm); fruit shape index (F.Sh.I.); Total Soluble Solid% (T.S.S%); weight of fruit (W.F.g); number of fruits per plant (No.F./P.) and fruit yield per plant (F.Y./P.kg). The results also indicated that the amounts of heterosis versus mid-parents showed highly significant values for all studied traits. The estimates of heterosis versus the better parent showed highly significance for most studied traits. None of the hybrids exhibited maximum heterosis for all the traits, but significant and desirable level of heterosis over mid-parents and better parent was obtained in several hybrids for the different traits. However, GCA values were larger than their corresponding estimates of SCA for studied yield and yield component traits at both F<sub>1,1r</sub> hybrids. Reciprocal effects (r) were significant for most studied traits. The results indicated that the parents P<sub>1</sub>, P<sub>3,</sub> P<sub>4, </sub>P<sub>5</sub> and P<sub>7</sub> were seemed to be the best combiners for fruit length (F.L.cm), fruit shape index (F.Sh.I.) and number of fruits per plant (No.F./P.). Also, P<sub>2</sub> was the best combiner for Total Soluble Solid% (T.S.S%). In the same time, the two parents P<sub>2</sub> and P<sub>6</sub> were the best combiners for fruit diameter (F.D.cm) and weight of fruit (W.F.g). </strong><br /> <strong>These results indicated that the parents P<sub>1</sub>, P<sub>2 </sub>and P<sub>4 </sub>were seemed to be the best combiners for fruit yield per plant (F.Y./P.kg). All 49 genotypes (seven parents, 21 F<sub>1</sub>'s and 21 reciprocal hybrids) were evaluated in a field trial at the growing summer. The experimental design was the Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with three replications of 2010. This study was conducted in the Kaha Research Farm of Vegetables Breeding Department, Horticultural Research Institute, (HRI), Agric. Res. Center (ARC), Giza, Egypt.</strong>في هذه الدراسة تم تقييم الاباء والهجن الناتجة (الهجن والهجن العکسية) من استخدام نظام التهجين الدوري الکامل (7*7) بين سبعة من أصناف الکوسة بغرض تقدير قيم کل من قوة الهجين والسلوک الوراثي لبعض صفات المحصول ومکوناته في قرع الکوسة.
في هذه الدراسة تم إستخدام سبعة أصناف من قرع الکوسة کآباء وهى:<strong>)</strong> Eskandarani الأب الأول)، <strong>)</strong> Zucca Patisson custard white الأب الثاني)، All Green Bush (الأب الثالث)،<strong>)</strong> Courgette Orelia الأب الرابع)، ) Sakiz الأب الخامس)، Copi (الأب السادس)، ، Gapla (الأب السابع)، تم الحصول علي بذور هذه الآباء من مصادر مختلفة حيث کان الأبين الأول والسادس من جمهورية مصر العربية، والأب الثاني من فرنسا والثالث من بريطانيا والرابع من المانيا والخامس من ترکيا والسابع من سوريا. تم تسجيل البيانات لبعض صفات المحصول ومکوناته مثل : طول الثمرة (بالسنتيمتر)، قطر الثمرة (بالسنتيمتر)، دليل شکل الثمرة، نسبة السکريات الذائبة الکلية، متوسط وزن الثمرة (بالجرام)، عدد الثمار لکل نبات، محصول الثمار لکل نبات (بالکيلوجرام). أظهرت النتائج وجود إختلافات کبيرة بين هجن الجيل الأول والأول العکسي مع عدم تميز هجين معين بذاته لکل الصفات المدروسة، ولکن معظم التراکيب الوراثية للجيل الأول الهجين تميزت عن الآباء الداخلة في تکوينها، ولذا فإن الهجن قد فاقت آبائها في معظم الصفات محل الدراسة. کما أظهرت النتائج عدم تميز أي أب من الآباء لکل صفات المحصول ومکوناته محل الدراسة.
أظهرت النتائج وجود قيما معنوية لقوة الهجين قياساً من متوسط الآباء لجميع الصفات محل الدراسة. القيم المحسوبة لقوة الهجين مقارنة بأفضل الآباء أوضحت وجود قيم عالية المعنوية لمعظم الصفات محل الدراسة. أظهرت النتائج تعاظم قيم کل من القدرة العامة على التآلف والقدرة الخاصة على التآلف. وأوضحت النتائج أهمية القدرة العامة على التآلف لجميع الصفات التي تمت دراستها للجيل الأول الهجين، بينما کانت قيمة تأثير التهجين العکسي معنوية لمعظم الصفات المدروسة. اظهرت النتائج أن کلا من <strong>)</strong> Eskandarani الأب الأول)، All Green Bush (الأب الثالث)،<strong>)</strong> Courgette Orelia الأب الرابع)،) Sakiz الأب الخامس) ، Gapla (الأب السابع) تعتبرأفضل مصدر لصفات طول الثمرة (بالسنتيمتر)، دليل شکل الثمرة، عدد الثمار لکل نبات، بينما کان Zucca Patisson custard white (الأب الثاني) أفضل مصدر لصفة النسبة المئوية للسکريات الذائبة الکلية. بينما کان Zucca Patisson custard white (الأب الثاني) و Copi(الأب السادس) أفضل مصدرين لصفتي قطر الثمرة (بالسنتيمتر) ومتوسط وزن الثمرة (بالجرام).
جميع التراکيب الوراثية في هذه الدراسة (49 ترکيباً وراثياً) تم تقييمها في تجربة حقلية في الموسم الصيفي 2010 في تجربة قطاعات کاملة العشوائية من ثلاث مکررات وقد إجريت هذه الدراسة في مزرعة قها البحثية التابعة لقسم تربية الخضر بمعهد بحوث البساتين بمرکز البحوث الزراعية بالجيزة بجمهورية مصر العربية.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Manifestation of Heterosis and The Role of The Genetic Parameters Associated with It for Some Vegetative Traits in Squash (Cucurbita pepo, L.)تعبير قوة الهجين ودور الثوابت الوراثية المصاحبة لها في بعض الصفات الخضرية لقرع الکوسة190202261110.21608/asejaiqjsae.2014.2611ENA. H.Abd El-HadiDept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.El-Adl,A. M.Dept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.HoreyaM. FathyVegetables Breeding Department, Horticulture Res. Inst. (HRI),
ARC, Giza, Egypt.MOHAMEDABDEINBiology Dept., Fac., of Arts and Science- Rafha, Northern Border Univ., Saudi Arabia,91431
Vegetable Breeding, Horticulture Inst., ARC, Giza, Egypt. 126190000-0001-8922-6089Journal Article20140722<strong>The main objectives of this investigation were to determine the amounts of heterosis versus the mid-parents and the better parent, nature of gene action and heritability in both broad and narrow senses. </strong><strong>Seven squash varieties belong to the species (<em>Cucurbita pepo</em>, L.),</strong><strong> were crossed to obtain 42 F<sub>1</sub>,<sub>1r </sub>hybrids according to a complete diallel crosses mating design. </strong><br /> <strong>The results revealed that the mean squares of genotypes which included </strong><strong>seven</strong><strong> parental varieties and their F<sub>1</sub>,<sub>1r </sub>hybrids were highly significant for all vegetative traits. The results also cleared that the mean values showed that no specific parent was superior for all vegetative traits. </strong><br /> <strong>The results indicated that the parents P<sub>1</sub> and P<sub>6</sub> seemed to be the best combiner for vein length (V.L.cm); number of leaves per plant (No.L./P.); leaf area (L.A.cm<sup>2</sup>); fresh weight per plant (F.W./P.g) and dry weight per plant (D.W./P.g). Meanwhile, the GCA effects were found to be significant and positive for most</strong><strong>vegetative traits. The parental varieties P<sub>3,</sub> P<sub>6</sub> and P<sub>7</sub> were the best combiners for the ratio of chlorophyll in leaves (Chl.).</strong><br /> <strong>The estimates of heterosis versus mid-parents showed highly significant values for all studied traits. The estimates of heterosis versus better parent showed highly significant values for most vegetative traits. The results showed the importance of general and specific combining abilities. GCA was larger than their corresponding estimates of SCA for vegetative traits. Reciprocal effects (r) were significant for most studied traits. Estimation of genetic parameters showed that the additive genetic variance was very important for most studied traits. The inheritance of these traits was mostly governed by additive genetic variance rather than non-additive and cytoplasmic genetic factors. In the same time, the estimates of heritability in broad sense were larger in magnitudes than their corresponding values in narrow sense.</strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Heterosis, Heritability and Combining Abilities for some Earliness Traits in Squash (Cucurbita pepo, L.)قوة الهجين ومعامل التوريث والقدرة علي التآلف لبعض صفات التبکير في قرع الکوسة203214261210.21608/asejaiqjsae.2014.2612ENEl-AdlA. M.Dept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.A. H.Abd El-HadiDept. of Genetics, Faculty of Agric. Mansoura University, Egypt.HoreyaM. FathyVegetables Breeding Department, Horticulture Res. Inst. (HRI),
ARC, Giza, Egypt.MOHAMEDABDEINBiology Dept., Fac., of Arts and Science- Rafha, Northern Border Univ., Saudi Arabia,91431
Vegetable Breeding, Horticulture Inst., ARC, Giza, Egypt. 126190000-0001-8922-6089Journal Article20140722<strong>This study was conducted at Kaha Research Farm of Vegetables Breeding Department, Horticultural Research Institute, (HRI), Agric. Res. Center (ARC), Giza, Egypt, during the period from 2008 to 2010. The study aimed to estimate heterosis versus the mid-parents and the better parent, general (GCA) and specific (SCA) combining ability variances, nature of gene action, heritability in both broad and narrow senses in some summer squash for economic earliness traits. These traits included number of first female flowering node (No.1<sup>st</sup>F.F.N); date of first male flower (D.1<sup>st</sup>M.F.); data of first female flower (D.1<sup>st</sup>F.F.); first picking date (1<sup>st</sup>P.D.) and early yield per plant (E.Y./P.kg.). Seven imported squash varieties, namely Eskandarani (P<sub>1</sub>); Zucca Patisson custard white (P<sub>2</sub>); All Green Bush (P<sub>3</sub>); Courgette Orelia (P<sub>4</sub>); Sakiz (P<sub>5</sub>); Copi (P<sub>6</sub>) and Gapla (P<sub>7</sub>) were used as parental varieties in the present investigation. Diallel crosses (with reciprocals) were made between these parents to obtain 42 F<sub>1</sub>,<sub>1r </sub>hybrids according to the complete diallel crosses mating design. All genotypes were evaluated in randomized complete-blocks designs with three replications. The results indicated that the parental varieties Courgette Orelia (P<sub>4</sub>) and Gapla (P<sub>7</sub>) seemed to be the best combiners for earliness traits such as number of first female flowering node (No.1<sup>st</sup>F.F.N); date of first male flower (D.1<sup>st</sup>M.F.); data of first female flower (D.1<sup>st</sup>F.F.) and first picking date (1<sup>st</sup>P.D.). The parents Zucca Patisson custard white (P<sub>2</sub>) and Copi (P<sub>6</sub>) were the best combiners for early yield per plant (E.Y./P.kg.). In general, the performances of most F<sub>1</sub>,<sub>1r </sub>hybrids were variable and the results cleared that no hybrid was the best all for earliness traits. The results showed the importance of general (GCA) and specific (SCA) combining abilities. GCA was larger than their corresponding estimates of SCA for most earliness traits. Reciprocal effects (r) were significant for most earliness traits. </strong><strong>In the same time, the estimates of heritability in broad sense were larger in magnitudes than their corresponding estimates of narrow sense.</strong>إجريت هذه الدراسة في مزرعة قها البحثية التابعة لقسم تربية الخضر بمعهد بحوث البساتين بمرکز البحوث الزراعية بالجيزة بجمهورية مصر العربية في الفترة من 2008 الي 2010. تهدف الدراسة إلى تقدير قيم کل من قوة الهجين قياسا من متوسط الآباء وأفضل الآباء، والقدرة العامة والخاصة علي التآلف وطبيعة فعل الجين، ومعامل التوريث في مداه الواسع والضيق لبعض صفات التبکير الهامة في قرع الکوسة مثل: رقم أول عقدة تحمل زهرة مؤنثة، عدد الأيام حتى تفتح أول زهرة مذکرة، عدد الأيام حتى تفتح أول زهرة مؤنثة، عدد الأيام حتى أول جمعة، المحصول المبکر(بالکيلوجرام) لکل نبات.
في هذه الدراسة تم استخدام سبعة أصناف من قرع الکوسة کآباء وهى:<strong>)</strong> Eskandarani الأب الأول)، <strong>)</strong> Zucca Patisson custard white الأب الثاني)، All Green Bush (الأب الثالث)،)Courgette Orelia الأب الرابع)، Sakiz <strong>)</strong>الأب الخامس)، Copi (الأب السادس) ، Gapla (الأب السابع) .
تم التهجين الدوري الکامل في اتجاهين بين جميع الأباء المستخدمة في الدراسة ونتج عنه 42 هجينا نصفها (21) هجن عکسية وتم تقييم جميع التراکيب الوراثية في تجربة ذات قطاعات کاملة العشوائية من ثلاث مکررات.
اظهرت النتائج أن ) Courgette Oreliaالأب الرابع) و Gapla (الأب السابع) يعتبران أفضل مصدر لصفات رقم أول عقدة تحمل زهرة مؤنثة، عدد الأيام حتى تفتح أول زهرة مذکرة، عدد الأيام حتى تفتح أول زهرة مؤنثة، عدد الأيام حتى أول جمعة، بينما کان Zucca Patisson custard white (الأب الثاني) و Copi (الأب السادس) أفضل مصدر لصفة المحصول المبکر(بالکيلوجرام) لکل نبات. أظهرت النتائج وجود اختلافات کبيرة بين هجن الجيل الأول والأول العکسي مع عدم تميز هجين معين بذاته لکل صفات التبکير المدروسة، ولکن معظم التراکيب الوراثية للجيل الأول الهجين تفوقت عن الآباء الداخلة في تکوينها، ولذا فإن کثير من الهجن قد فاقت الأب الأحسن في معظم الصفات محل الدراسة.
أظهرت النتائج تعاظم قيم کل من القدرة العامة على التآلف (GCA) والقدرة الخاصة على التآلف (SCA). وأوضحت النتائج أهمية القدرة العامة على التآلف لجميع صفات التبکيرالتي تمت دراستها للجيل الأول الهجين، بينما کانت قيمة تأثير التهجين العکسي معنوية لمعظم الصفات المدروسة. وکذلک تم تقدير معامل التوريث في مداه الواسع والضيق لجميع الصفات محل الدراسة وقيم معامل التوريث في مداه الواسع کانت أعلي منه في مداه الضيق لجميع الصفات محل الدراسة.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Mechanical Properties and Dimensional Stability of Wood-Cement Particleboard from Tree Prunings Residues of Some Wood Species as Affected by The Panel Densityالخواص الميکانيکية والثبات البعدي للخشب الحبيبي الأسمنتي المنتج من مخلفات تقليم بعض الأنواع الخشبية تحت تأثير کثافة اللوح الخشبي215225261410.21608/asejaiqjsae.2014.2614ENMohamedA. Abdel-AalPlant Production Department, College of Food and Agricultural Sciences,
King Saud University, Riyadh, Saudi Arabia, and Forestry and Wood Technology Department, Horticulture Research Institute, Agricultural Research Center, Egypt.Journal Article20140708<strong>The possibility of using tree prunings residues from four wood species grown in Saudi Arabia to create cement-bonded particleboards (CBPs) was studied. The properties of the produced CBPs at different board densities were evaluated. Panels were made using three different board densities (1100, 1200 and 1300 kg/m<sup>3</sup>) at a constant wood/cement ratio (1/2 by weight). The mechanical properties and dimensional stability characteristics of the CBP panels were determined. It was found that the tree prunings from the four wood species are suitable raw material to create CBPs after pretreating the particles in either cold or hot water and by using chemical additives. The results indicated that the panels produced from these tree prunings meet the mechanical and dimensional stability requirements of commercial CBP panels.</strong><strong>CBP panels with good mechanical properties, good dimensional stability and a high level of board density (1300 kg/m3) should be used. </strong>ضمن مشروع ممول من الخطة الوطنية للعلوم والتقنية NPST بجامعة الملک سعود، تم دراسة مدي امکانية استخدام مخلفات تقليم أربعة أنواع من الأشجار الخشبية النامية في المملکة العربية السعودية لصناعة الخشب الحبيبي الأسمنتي. وتم في الدراسة الحالية تقييم خواص الخشب الحبيبي الأسمنتي تحت تأثير مستويات مختلفة من کثافة اللوح الخشبي المنتج حيث استخدمت ثلاث کثافات للوح الخشبي الأسمنتي هي 1100، 1200 و1300 کجم/م3 عند نسبة اسمنت إلى خشب واحدة هي ½ بالوزن. وقدرت الخواص الميکانيکية وخواص الثبات البعدي لالواح الخشب الأسمنتي تحت تأثير تلک الکثافات الثلاثة. واظهرت النتائج المتحصل عليها أن نواتج تقليم الأشجار الخشبية المستخدمة في الدراسة تصلح کمادة خام لإنتاج الخشب الحبيبي الأسمنتي وذلک بعد اجراء بعض المعاملات القبلية مثل النقع فى الماء البارد أو الساخن وکذلک إضافة بعض المواد الکيميائية کمعجلات لتصلب الأسمنت. کما اشارت النتائج إلى أن الألواح الخشبية الحبيبية الأسمنتية المنتجة من نواتج تقليم تلک الأشجار تقابل الخواص الميکانيکية وخواص الثبات البعدي لمثيلاتها من الألواح الخشبية الأسمنتية التجارية. کما أوضحت النتائج المتحصل عليها أن الواح الخشب الحبيبي الأسمنتي المنتجه عند کثافة قدرها 1300 کجم/م3 تميزت بخواص ميکانيکية جيدة وثبات بعدي عالي ولذا فانه ينصح باستخدامها کمادة خام في تصنيع الألواح الخشبية الأسمنتية.Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930The Effect of Planting Date, Ploughing Practice and Distance between Hills on Sugarcane Yield and Its Componentsتأثير ميعاد الزراعة وعملية الحرث والمسافة بين الجور علي محصول ومکونات قصب السکر226233261710.21608/asejaiqjsae.2014.2617ENShahrzadM.M. NeanaSabahia Research Station- Sugar Crops Institute
Agricultural Research Center.GizaKamla A.E. Abd El HakKamla A.E. Abd El HakSabahia Research Station- Regional Research Station-
Agricultural Research CenterJournal Article20140812<strong>Two</strong><strong> field experiments were carried out at </strong><strong>the Research Experimental Farm of Sabahia, Agricultural Research Station, Alexandria during the two successive growing seasons of 2011/ 12 and 2012/ 13. G2006-77 sugarcane variety </strong><strong>(<em>Saccharum officinarum L.</em>)</strong><strong> was cultivated to investigate the effect of two planting dates, October (autumn planting) and in March (spring planting), three soil ploughing treatments (two, three and four passes). and two distances between hills (100 and 125 cm.) on sugarcane yield and its components. The results indicated that planting date did not affect the stalk diameter, stalk</strong><strong> yield</strong><strong>and</strong><strong> sugar yields but it significantly increased stalk length with </strong><strong>spring</strong><strong> planting</strong><strong>.</strong><strong> Four soil ploughings is fair enough for producing higher stalk length and sugar yield No-significant differences between values of stalk diameter and stalk</strong><strong> yield</strong><strong> affected by different soil ploughing numbers from 2, 3 and 4 in the 1<sup>st</sup> and 2<sup>nd</sup> seasons</strong><strong>.</strong><strong> No significant effect were found in stalk diameter, stalk</strong><strong> yield</strong><strong> </strong><strong>and</strong><strong> sugar yield during the two seasons by planting at (100 and 125 cm.) between hills.The interaction among planting date soil ploughing and distances between hills were significant with respect to stalk diameter, stalk</strong><strong> yield</strong><strong>and</strong><strong> sugar yields during both successive seasons.</strong><br /> <strong>The planting dates had no significant effect during the 1 <sup>st</sup> and 2<sup>nd</sup> seasons on T.S.S. % and purity %. However there was significant effect during the two seasons on sucrose %. The highest values of sucrose % (15.60and 15.64%) were obtained as a result of spring planting in both seasons, respectively. </strong><br /> <strong>Significant differences in T.S.S. %, sucrose % and purity % by number of ploughing were found in the two consecutive seasons.</strong><br /> <strong>T.S.S. % the1 <sup>st </sup>season and sucrose % in the 1<sup>st</sup> and 2<sup>nd</sup> seasons were significantly different decreased with the distances between hills, No significant effect was found in purity % during the two seasons and T.S.S. % the 2<sup>nd </sup>season by planting at (100 and 125 cm.) between hills. Generally, as a conclusion and on the basis of the obtained results that planting G2006-77 sugarcane variety in spring planting season, 4 ploughings and 125 cm between hills produced the highest values of stalk length(cm.), stalk diameter (cm.), stalk</strong><strong> yield </strong><strong>(ton/ fed) </strong><strong> and</strong><strong> sugar yields(ton/ fed ) as well as T.S.S.%, sucrose% and purity % under Alexandria conditions </strong>أقيمت تجربتان حقليتان خلال موسمى الزراعة 11/2012، 12/13 20بمحطة البحوث الزراعية بالصبحية، مرکز البحوث الزراعية بالاسکندرية بهدف دراسة تأثير ميعاد الزراعة والحرث والمسافة بين الجور علي محصول ومکونات قصب السکر.
وقد أستخدم فى التجربة تصميم القطع المنشقه مرتين Split split –plot design في اربعة مکررات حيث احتوت القطع الرئيسية علي ميعادين للزراعة (زراعة ربيعي وزراعة خريفي) بينما أحتوت القطعه الشقيةالاولي علي مرات الحرث(2و3و4) وأحتوت القطعه الشقية الثانية على المسافات بين الجور(100و125سم) ويمکن تلخيص أهم نتائج هذه الدراسة فيما يلى:
لم يکن هناک تأثير معنويا لميعاد الزراعة علي کل من: سمک ساق القصب ومحصول العيدان ومحصول السکر ونسبة المواد الصلبة الکليةT.S.S.%) ) ونسبة النقاوه فى موسمى الزراعة، بينما ادت الزراعة الربيعي الي زيادة النسبة المئوية للسکروز.
زيادة عدد مرات الحرث الي اربعة مرات ادي الي زيادة معنوية في طول ساق القصب وفي محصول السکرو نسبة المواد الصلبة الکليةT.S.S.%<strong>)</strong> <strong>)</strong> ونسبة النقاوة والنسبة المئوية للسکروز الا ان سمک ساق القصب ومحصول العيدان لم يتأثرا معنويا بزيادة عدد مرات الحرث.
لم يتأثرمعنويا کل من: سمک ساق القصب ومحصول العيدان ومحصول السکر ونسبة النقاوة بالمسافات بين الجوربينما ادي زيادة المسافة بين الجور الي 125 سم الي زيادة معنوية في نسبة المواد الصلبة الکليةT.S.S.%) ) والنسبة المئوية للسکروز.
واستنادا إلى النتائج السابقة يمکن الحصول علي اعلي محصول العيدان ومحصول السکر(طن/الفدان) ودرجة النقاوه ونسبة السکروز ونسبة المواد الصلبة الکلية عند تطبيق زراعة قصب السکرصنف G2006-77 في فصل الخريف مع الحرث 4 مرات علي مسافة 125 سم بين الجور تحت ظروف محافظة الإسکندرية.
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140930Effect of Irrigation and Nitrogen Fertiziation on Sugar Beet Yield, Quality and Some Water Relations in Heavy Clay Soilsتاثير الري والتسميد النيتروجيني علي محصول بنجر السکر وجودتة وکذلک بعض العلاقات المائية في الاراضي الطينية الثقيلة234248261810.21608/asejaiqjsae.2014.2618ENMoursiE.A.Soils, Water and Environment Research Institute, ARC, Giza, EgyptR.Kh.DarweshSoils, Water and Environment Research Institute, ARC, Giza, EgyptJournal Article20140818<strong>Two field experiments during the winter seasons 2012/2013 and 2013/2014 were conducted at the North Nile Delta region Sakha Agricultural Research Station Farm(31¯ 07° N Latitude, 30¯ 57° E longitude) to investigate the water behavior of sugar beet (<em>Beta vulgaris</em> L.) crop under different rates and doses of nitrogen fertilization on yield, some yield attributes, quality and some water relations. A split-split plot design with four replicates was used in the present study, where the main plots were randomly assigned by irrigation treatments which were irrigation at 55, 70 and 85% depletion of available soil moisture (I<sub>1</sub>,I<sub>2</sub> and I<sub>3</sub>, respectively). While, sub-main plots were also randomly assigned by nitrogen rates which were N<sub>1</sub>, N<sub>2</sub> and N<sub>3</sub> (application of 30, 60 and 90 kg N/fed., respectively). Also, sub-sub main plots were randomly assigned by nitrogen doses which were as one, two equal and three equal doses through the growing season D<sub>1</sub> , D<sub>2</sub> and D<sub>3</sub>, respectively. The results indicated that the highest values of water applied, consumptive use and water storage were recorded under I<sub>1</sub> in the two growing seasons and the values were (2751.0, 2790,4), (2235.5, 2250.2) and 2300.13, 2325.96 m<sup>3</sup>/ fed. On the contrary, the lowest values of the above-mentioned studied parameters were recorded under I<sub>3</sub> and the values were 2259.6, 2293.2 and 1800.0, 1832.1 and 1990.18 and 2045.41 m<sup>3</sup>/ fed. For water applied, consumptive use and water storage in the first and second seasons, respectively. Concerning with water productively (WP) and productivity of irrigation water (PIW), the highest mean values were recorded under I<sub>1</sub> and the mean values were 13.94, 14.01 kg / m<sup>3</sup> for WP and11.34, 11.30 kg / m<sup>3</sup> for PIW, but the lowest mean values were recorded under I<sub>3</sub> and the values were 12.65, 12.55 kg / m<sup>3</sup> and 10.08 and 10.03 kg / m<sup>3</sup> for WP and PIW in the first and second seasons, respectively.</strong><br /> <strong>Regarding water application efficiency, the highest mean values were recorded under I<sub>3</sub> and the values are 88.08, 89.19% but the lowest mean values were recorded under I<sub>1</sub> and the values are 83.61 and 83.36% in the first and second seasons, respectively. Concerning the effect of nitrogen rates and doses on consumptive use, WP and PIW, the highest mean values were recorded under N<sub>3</sub> and D<sub>3</sub>. Data showed water storage and water application efficiency were slightly affected by both nitrogen rates and doses. Sugar beet root yield, top yield and root diameter were highly significant affected by irrigation treatments, nitrogen rates and doses in the two growing seasons. Where, the mean values for the abovementioned studied parameters were increased with increasing water applied, nitrogen rates and doses. Although root length increased with decreasing amount of irrigation water applied.</strong><br /> <strong>Sugar yield, purity, nitrogen concentration in tops and roots increased with increasing irrigation water, nitrogen rates and doses. On the other hand, sucrose percentage increased with decreasing irrigation water and nitrogen rates but increased with nitrogen doses. </strong>أجريت تجربتان حقليتان فى مزرعة محطة البحوث الزراعية بسخا محافظة کفرالشيخ خلال موسمى النمو 2012/2013،2013/ 2014 وذلک بهدف دراسة تأثير الرى عند استنفاذ درجات مختلفة من الرطوبة الارضية (استنفاذ 55، 70، 85% من الماء الميسر) وثلاث جرعات من التسميد النيتروجيني (30، 60، 90 کجم N /فدان) وثلاث دفعات من الاضافة (دفعة واحدة، ودفعتين متساويتين، وثلاث دفعات متساوية) على محصول بنجر السکر وجودتة وبعض العلاقات المائية، ترکيز النيتروجين في النبات فى منطقة شمال وسط الدلتا- التحليل الإحصائى المستخدم نظام القطع المنشقة مرتين فى 4 مکررات-المعاملات الرئيسية هى معاملات الرى- بينما المعاملات تحت الرئيسية هى جرعات الإضافة، والمعاملات تحت تحت الرئيسية هى معدلات أضافة النيتروجين. واشارت النتائج الي
بالنسبة لاعلي قيم الماء المضاف والاستهلاک المائي والماء المخزن سجلت تحت معاملة الري I<sub>1</sub> والقيم هي 2751.0 و2790.4 & 2235.5 و 2250.2 & 2300.13 و 2325.96 م3/ فدان واقل القيم سجلت للمعاملة I<sub>3</sub> والقيم هي 2259.6 و2293.2 & 1800.0 و 1832.1 & 1990.18& 2045.4 م3/ فدان للماء المضاف والاستهلاک المائي والماء المخزن في الموسم الاول والثاني علي الترتيب. بالنسبة لکفاءة وانتاجية وحدة المياه المستهلکة والمضافة سجلت تحت العاملة I<sub>1</sub> والفيم هي 13.94 و 14.01 کجم/ م3 للمستهلکة و 11.34 و 11.30 کجم / م3 المضافة في الموسم الاول والثاني علي الترتيب والاقل سجلت تحت معاملة الري I<sub>3</sub>والقيم 12.65 &12.55 کجم/ م3 لانتاجية وحدة المياه المستهلکه و 10.08&10.03 کجم/ م3 لانتاجية ودة المياه المضافة في الموسم الاول والثاني علي الترتيب. بالنسبة لکفاءة الري التطبقية سجلت اعلي تحت معاملة الري I<sub>3</sub> والقيم 88.08 و 89.19% واقل القيم تحت معاملة الري I<sub>1</sub> وکانت 83.61 و 83.36 % في الموسم الاول والثاني علي الترتيب. سجلت تحت معاملة الري I<sub>3</sub> والقيم 12.65& 12.55 کجم/ م3 للمستهلکة و 10.08&10.03 کجم/ م3 للمضافة في الموسم الاول والثاني علي الترتيب. بالنسبة لتاثير السماد النيتروجيني جرعات ودفعات سجلت أعلي القيم للاستهلاک المائي ولکفاءة المياه المستهلکة والمضافة تحت جرعات الاضافة الاعلي وتجزئة السماد الي ثلاث دفعات ولکن لم يکن هناک تاثير واضح للاختلاف جرعات ودفعات السماد النيتروجيني علي کفاءة الري التطبقية والماء المخزن. بالنسبة لمحصول الجذور نجد أنة زاد بزيادة کمية المياه والتسميد النتيتروجيني مع جرعات الاضافة الاعلي وتجزئة السماد وکذالک بالنسبة لمحصول الخضري وقطر وطول الجذور. محصول السکر والنتروجين في المجموع الخضري والجذور زاد بزيادة کمية المياه والتسميد النتيتروجيني مع جرعات الاضافة الاعلي وتجزئة السماد ومن ناحية أخري السکروز زاد بنقس کمية المياة وسجلت أعلي القيم تحت أقل کمية مياة مضافة I<sub>3</sub> .
Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Variables Relatedto Quality of Life among Men and Women over Forty Years of Age in Alexandria Cityالمتغيرات المرتبطة بجودة الحياة بين الرجال والنساء فوق سن الأربعين بمدينة الاسکندرية22824215559010.21608/asejaiqjsae.2014.155590ENSamiraAhmed KandielNevenMostafa MohameedEl- SawyMohamed AnwarMaryGirgis GobranJournal Article20140622This study basically aims to set a guiding program emerging from studying the relation between food pattern and quality of life among men and women who are above forty years old in Alexandria. To achieve this goal, the study includes the following sub-goals:
1- Knowing social and economic properties of the respondents.
2- Studying food pattern and awareness and healthy awareness through:
<strong>A- </strong><strong>Studying Food Pattern of the Respondents</strong>
Meals
Main dishes
Dinner meal
Favorite food
<strong>B- </strong><strong>Food & Healthy Awareness</strong>
1- Food awareness.
2- Healthy awareness.
3- Studying healthy changes after the age of forty.
4- Studying causes of catching diseases after the age of forty.
5- Studying quality through:
- Sport activity
- Sleeping
- Tension
- Social belonging
The study is done on a accidental sample consisting of 116 respondents out of a total 130 thousands related to Seyof clinic (workers +Retired), First area related to Healthy Insurance North-Western Alexandria. Data was collected by interviewing the respondents. Points of the questionnaire were as follows:
First: Social and Economic Properties of the Respondents. Second: Data related to Food Pattern and Food and Healthy Awareness: These data include: meals, main dish, dinner, favorite food and food-healthy awareness. Third: Healthy changes after the age of forty, catching diseases, awareness of disease causes. Forth: Date about quality of life including sport activity, sleeping, tension and social belonging. Statistical data of the study was treated through computer using a specialized program in statistical analysis. Percentages and frequencies were calculated.
<strong>Results of the Study:</strong>
<strong>First: Socioeconomic Characteristics of the Respondents: </strong>
- Gender: Results show that 60.3% of the respondents were females.
- Marital Status: Results show that 72.5% of the respondents are married and sponsored Theier Family. Age category: Results show that 22.4% of the respondents were between 51-55 years.
- Educational status: Results show that 34.7% of respondents had the Master’s Degree or the Bachelor Degree..
- Job: Results show that 31.9% of respondents were administrators.
- Body Mass Index: Results show that 40.5% of respondenteds were fat.
- Teeth Status: Results show that 63% of respondents lack some teeth.
<strong>Second: Food Pattern, Food & Healthy Awareness:</strong>
<strong>1- </strong><strong>Food Pattern:</strong>
<strong>A) </strong><strong>Meals</strong>
Results show that 75% of respondents had their breakfast meal permanently.
<strong>B) </strong><strong>Dinner</strong>
Results show that 34.6% of respondents permanently had their dinner during watching TV.
<strong>C) </strong><strong>Food Awareness</strong>
Results show that 82.8% of respondents thougt that one of Vitamin C sources are the citrus.
<strong>D) </strong><strong>Healthy Awareness</strong>
Results show that 76.8% of respondents think that by growing in age the cholesterol deposits on the internal wall of blood vessels and this leads to blockage in these vessels. Results show that there is a significant linking relation at a probable level of 0.01 between food pattern and food awareness. Correlation coefficient value was (0.371<sup>**</sup>), Chi-Square: 37.759 at significant level of 0.856.
<strong>Third: Healthy Changes after the Age of Forty:</strong>
<strong>a) </strong><strong>Catching the disease</strong>
Results show that 88.8% of respondents suffered from catching diseases .
<strong>b) </strong><strong>Awareness of Causes of Diseases</strong>
Results show that 75% of respondents though that not caring with healthy status after the age of forty is correct. Results also show that there is a significant linking relation at a probable level of 0.01 between food pattern and healthy changes. Correlation coefficient value was (0.525**), Chi-Square value: 41.172 at significant level 0.0860
<strong>Forth</strong><strong>: Quality of Life:</strong>
<strong>A) </strong><strong>Sport Activity </strong>
Results show that 96% of respondents did not practice sport activities.
<strong>B) </strong><strong>Tension</strong>
Results show that 44% of respondents always suffered from psychological symptoms of tension, mood swings, and high sensitivity. Results show that 33.6% of respondents sufferer from actual tension symptoms and suffered from permanent problems of memory and inability to concentrate. Results also show that 37.1% of respondents suffered from behavioral tension symptoms and from permanent over-interaction with unexpected problems. Moreover, results show that 60.3% of respondents suffered from physical tension symptoms and from the feeling of headache. Practical results show that there is a relation.
<strong>C) </strong><strong>Social Belonging </strong>
Results show that 9.71% of respondents thougt that “the goal of life is to carry out my work without waiting for external guidance” permanently. Chi-Square value was 22.448 at significant level 1.000. The following results indicate the following probable relations:
- There is a relation between food pattern and quality of life at probable level 0.01.
- There is a relation between food awareness and quality of life at probable level 0.12.
- There is a relation between healthy variables and quality of life at probable level 0.01.
- There is a relation between healthy and food awareness with healthy changes at probable level 0.01.
<strong> </strong>
<strong><strong><br clear="all" /> </strong></strong>
<strong> </strong>
<strong> </strong>
<strong> </strong>
<strong> </strong><strong>يهدف البحث الحالي إلى دراسة المتغيرات المرتبطة بجودة الحياة بين الرجال والنساء فوق سن الاربعين بمدينة الاسکندرية، وذلک من خلال التعرف علي بعض الخصائص الاجتماعية والاقتصادية للمبحوثين، ودراسة العلاقة بين بعض المتغيرات المستقلة وهي السن، والحالة التعليمية، مؤشر کتلة الجسم، والنمط الغذائي، والوعي الغذائي، والوعي الغذائي الصحي، والتغيرات الصحية بعد سن الاربعين،اما المتغير التابع فتمثل في متغير جودة الحياة.</strong>
<strong>تم اجراء هذه الدراسة علي </strong><strong> </strong><strong>عينة قوامها(116) مبحوث تم اختيارهم من عيادة السيوف التابعة لهيئة التأمين الصحي– المنطقة الأولي-محافظة الاسکندرية، وقد تم إستيفاء، البيانات بإستخدام الإستبيان بالمقابلة الشخصية، واستخدمت التکرارات، والنسب المئوية، والمتوسط الحسابي، والانحراف المعياري، معامل الارتباط کأساليب إحصائية وقد اشارت اهم النتائج البحثية الي: </strong>
<strong>1- </strong><strong> 47.4% من المبحوثين يقعون في الفئة العمرية (40<50سنة).</strong>
<strong>2- </strong><strong> </strong><strong>ثلث المبحوثين 34.7% حاصلون علي درجة البکالوريوس.</strong>
<strong>3- </strong><strong>41.4% من المبحوثين درجة البدانة بدين و 5%بدانة مفرطة.</strong>
<strong>4- </strong><strong>56% من المبحوثين مستوي تناول الوجبات الغذائية اليومية متوسط.</strong>
<strong>5- </strong><strong>51.7% من المبحوثين مستوي وعيهم الغذائي متوسط.</strong>
<strong>6- </strong><strong>56.9%</strong><strong> من المبحوثين مستوى وعيهم الصحي منخفض.</strong>
<strong>7- </strong><strong>43.3 % من المبحوثين مستوى الاصابة بالامراض متوسط.</strong>
<strong>8- </strong><strong>43.3 % من المبحوثين مستوى وعيهم بمسببات الاصابة بالأمراض منخفض.</strong>
<strong>9- </strong><strong> 58.6% من المبحوثين مستوى ممارستهم للنشاط الرياضي منخفض.</strong>
<strong>10-</strong><strong>62.1% من المبحوثين مستوى أعراض التوتر النفسية لديهم منخفض. </strong>
<strong>11-</strong><strong> 54.3% من المبحوثين مستوى أعراض التوتر الفعلية لديهم منخفض </strong>
<strong>12-</strong><strong>37.9% من المبحوثين مستوى أعراض التلوتر السلوکية لديهم متوسط.</strong>
<strong>13-</strong><strong>37.1% من المبحوثين مستوى أعراض التوتر الفيزيائية لديهم مرتفع. </strong>
<strong>14-</strong><strong>45.7% من المبحوثين مستوى انتمائتهم الاجتماعي منخفض.</strong>
<strong>15- </strong><strong>أ) وجود علاقة معنوية عند مستوى احتمالي (0.01) بين النمط الغذائي وجودة الحياة .</strong>
<strong>ب) وجود علاقة معنوية عند مستوى احتمالي (0.01) بين الوعي الغذائي والصحي وجودة الحياة.</strong>
<strong>ج) وجود علاقة معنوية عند مستوى احتمالي (0.01) بين التغيرات الصحية بعد سن الأربعين و جودة الحياة .</strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Production and Cost Functions for Wheat Crop in Dakahlia Governorateدوال الإنتاج والتکاليف لمحصول القمح بمحافظة الدقهلية24325915559210.21608/asejaiqjsae.2014.155592ENAbd El- LatifAttia El- KakMohamedIsmail FarhHassanRamzy El- QalaMohamedAli Abdu HusseinJournal Article20140714The wheat crop is one of important strategic which used by the producing countries as a mean of political and economic pressure on developing countries. Where self-sufficiency rate is estimated at about 56% during the year 2012/2013, and the problem in this research is concerned about unjustified increase in the cost of producing wheat crop as a result of rising input prices, while production did not increase the selling price of the crop at the rate commensurate with the high prices of production inputs. The research aims to identify some of mechanisms that causes increase in production volume in Dakahlia Governorate, and reduce the size of the food gap of this crop by studying the functions of production and cost functions to identify the reasons for the high production costs. The study revealed that functions of production of wheat crop study sample for each category possessory from three categories of possessory, that farmers Category possessory first (less than feddan) sample study produce in stage non-economic terms that flexibility productivity for the class of possessory first was 1.18 which is the first phase of the law of diminishing returns that explained production flexibility and presence of extravagance in the use of production elements and therefore must work on the use of the optimal combination of the elements of production until they get higher production and greater net profit. While farmers possessory of second category (from one to three feddan) and farmers possessory of third category (greater than three feddan) producing in the economic phase that flexibility productivity was about 0.86, which consider second phase of the law of diminishing returns. When estimating the cost functions of the three classes of possessory its obvious that farmers for possessory second category (from one to three feddan) are more farmers in order to achieve economic efficiency in terms of the optimal use of agriculture economic resources. In light of this the research conducted that:
1- Need to work on reducing the prices of production inputs, especially for the wheat crop as a strategic crop important.
2- Activate the role of agricultural extension in order to work to provide guidelines for agricultural farms, which in turn leads to optimal use of agricultural resources and thus reduce production costs.
3- Raise the selling price of the crop to suit the high prices of production inputs.
<strong>يعتبر محصول القمح من المحاصيل الاستراتيجية الهامة والتى تستخدمها الدول المنتجة کوسيلة من وسائل الضغط السياسى والاقتصادى على الدول النامية. حيث قدرت نسبة الاکتفاء الذاتى بنحو56% خلال عام 2012 / 2013، وتتمثل مشکلة البحث فى الزيادة الغير مبررة فى تکاليف إنتاج محصول القمح نتيجة ارتفاع أسعار مستلزمات الانتاج فى حين لم يرتفع سعر بيع المحصول بالمعدل الذى يتناسب مع ارتفاع أسعار مستلزمات الانتاج. ويستهدف البحث التعرف على بعض الآليات التى يمکن من خلالها زيادة حجم الانتاج بمحافظة الدقهلية وتقليل حجم الفجوة الغذائية من هذا المحصول من خلال دراسة دوال الانتاج ودوال التکاليف للتعرف على أسباب ارتفاع تکاليف الانتاج. وقد توصلت دراسة دالات الانتاج لمحصول القمح بعينة الدراسة لکل فئة حيازية من الفئات الحيازية الثلاثة، أن مزارعى الفئة الحيازية الاول(أقل من فدان) بعينة الدراسة ينتجون فى المرحلة الغير اقتصادية حيث أن المرونة الانتاجية للفئة الحيازية الاولى کانت 1.18 وهى المرحلة الاولى من قانون تناقص الغلة حيث أوضحت مرونة الانتاج وجود إسراف فى استخدام عناصر الانتاج وبالتالى لابد من العمل على استخدام التوليفة المثلى من عناصر الانتاج حتى يحصلوا على أعلى إنتاج وأکبر صافى ربح. بينما مزارعى الفئة الحيازية الثانية(من فدان الى 3 أفدنة) ومزارعى الفئة الحيازية الثالثة(أکبر من 3 أفدنة) ينتجون فى المرحلة الاقتصادية حيث أن المرونة الانتاجية کانت حوالى 0.86 وهى المرحلة الثانية من قانون تناقص الغلة. وعند تقدير دوال التکاليف للفئات الحيازية الثلاثة اتضح ان مزارعى الفئة الحيازية الثانية(من فدان الى 3 أفدنة) هم أکثر المزارعين تحقيقا ً للکفاءة الاقتصادية من حيث الاستخدام الامثل للموارد الاقتصادية الزراعية. وفى ضوء ذلک توصل البحث الى: </strong>
<strong>1- ضرورة العمل على خفض أسعار مستلزمات الانتاج خاصة لمحصول القمح باعتباره أحد المحاصيل الاستراتيجية الهامة. </strong>
<strong>2- تفعيل دور جهاز الارشاد الزراعى بهدف العمل على توفير الارشادات الزراعية للمزارع الامر الذى يؤدى بدوره الى الاستخدام الامثل للموارد الزراعية وبالتالى خفض التکاليف الانتاجية. </strong>
<strong>3- رفع سعر بيع المحصول ليتناسب مع ارتفاع أسعار مستلزمات الانتاج. </strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Factores Releated with Practices of Clothing Consumption Conservationالعوامل المرتبطة بممارسات ترشيد استهلاک الملابس26027315559510.21608/asejaiqjsae.2014.155595ENSonia MohamedAbd El-Mosen ShaiponNaglaaAbd El-Salam Mahmoud DesokyJournal Article20140716The study aims to identify factors related with practices of clothing consumption conservation, this study was conducted on a accidental sample of 200 Employee from Faculty of Agriculture in Alexandria University. The data were collected by using a questionnaire through personal interview. The data were analyzed statistically using percentage median, standard deviation, simple correlation coefficient and chi square test, the study revealed that:
- Low percentage with practices level of clothing consumption consternation, it was High among 7.5% of participants in selecting stage, 16% of participants in purchasing stage, 13% of participants in using and care stage, 14.5% of participants in level of clothing consumption conservation.
-There were statistically a Negative significant correlation between level of clothing consumption conservation and age at a probability of 0.01, also there were a positive significant correlation between level of clothing consumption conservation and (level of Education for participants and them husbands, family size) at a probability of 0.05.
- The results showed significant differences between participants distributions with level of clothing consumption conservation and (Gender – Level of Education) at probability of 0.01, age at a probability of 0.05.
<strong>استهدف هذا البحث دراسة ممارسات ترشيد استهلاک الملابس والعوامل المرتبطة بها. وقد أجريت هذه الدراسة على عينة صدفية بلغ قوامها 200 عامل من العاملين بکلية الزراعة – جامعة الإسکندرية، حيث تم تجميع البيانات باستخدام استمارة استبيان بالمقابلة الشخصية واعتمدت الدراسة على النسب المئوية والمتوسط الحسابي والانحراف المعياري ومعامل الارتباط البسيط واختبار مربع کا2 کأساليب إحصائية لعرض ومناقشة النتائج البحثية، وکانت أهم النتائج ما يلي:</strong>
<strong>- </strong><strong>تدني مستوى ممارسات ترشيد استهلاک الملابس، حيث انخفضت نسبة المبحوثين ذوي المستوى المرتفع لتبلغ 7.5% في مرحلة الاختيار، 16% في مرحلة الشراء، 13% في مرحلة الاستخدام والعناية، 14.5% لإجمالي مستوى ممارسات ترشيد استهلاک الملابس.</strong>
<strong>- </strong><strong>أظهرت النتائج وجود علاقة ارتباطيه عکسية معنوية عند المستوى الاحتمالي 0.01 بين مستوى ممارسات ترشيد استهلاک الملابس وبين السن، کما تبين وجود علاقة ارتباطيه طردية معنوية عند المستوى الاحتمالي 0.05 بين مستوى ممارسات ترشيد استهلاک الملابس وبين کل من (المستوى التعليمي للمبحوثين وأزواجهم أو زوجاتهم- حجم الأسرة).</strong>
<strong>- </strong><strong>أوضحت النتائج البحثية أن هناک فروق معنوية بين توزيع المبحوثين وفقاً لمستوى ممارسات ترشيد استهلاک الملابس وکل من (الجنس– المستوى التعليمي) عند المستوى الاحتمالي 0.01، والسن عند المستوى الاحتمالي 0.05.</strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901A Comparative Study of Economic Environmental Awareness among Students in Faculties of Agriculture in The Jordanian Universitiesدراسة مقارنة للوعي الاقتصادي البيئي لدى طلاب کليات الزراعة في الجامعات الأردنية27428715560010.21608/asejaiqjsae.2014.155600ENMohammedAli BdourAltarawnehMohammedJournal Article20140805 This study aimed at comparing the degree of environmental awareness of students of agriculture faculty in three Jordanian universities, A 36-item, 4-point Likert-type scale, which comprises four sub-scales was utilized to survey 773, students Cronbach's alpha coefficient, ranged between 0.68-0.87, which indicated the internal consistency of the study scale. parametric and non parametric testes were used to analyzes the data. The results showed that the highest degree of environmental awareness for students of faculties of agriculture has been the axis of environmental awareness toward water issues and lowest degree of awareness toward the axis of air pollution issues. And show a significant relationship between the degree of environmental awareness to the sample and the independent variables, it was found a difference between virtual averages for two groups of males and females in a sample of the study, according to the results of the(t) test, associated with samples, Results indicate presence significant statistical difference to the both universities Jerash, Jordanian variable impact on the academic level environmental awareness, which means that significant relation in the degree of environmental awareness among study sample from the faculties of agriculture in two universities, due to the variable level academic. Effective coordination need to be established between faculties of agriculture in the Jordanian universities to include academic plans obligated courses in Environmental Sciences. Agricultural Sciences it should be emphasized at natural resource use sustainably, and educate students, their role in sustainable agriculture, and encourage the establishment of factories for recycling wastes of all types.<strong>استهدفت هذه الدراسة مقارنة درجات الوعي البيئي بالمفاهيم والممارسات الصديقة للبيئة بين طلاب کليات الزراعة في ثلاث من الجامعات الأردنية، وتحليل علاقتها مع خصائصهم الديمغرافية والشخصية، واستخدم مقياس ليکرت رباعي التدريج من 36 فقرة، يضم أربع مقاييس فرعية لقياس درجات الوعي لمحاور الدراسة، لعينة مجموعها 773، وتراوحت قيم معامل الفا کرونباخ بين، 0.68-0.87، الأمر الذي يعکس الاتساق الداخلي لمقاييس الدراسة، واستخدمت الدراسة أساليب الإحصاء الوصفي واختبارات إحصائية معلميه وغير معلميه لتحليل البيانات. أظهرت النتائج أن اعلي درجات الوعي البيئي لطلاب کليات الزراعة کانت نحو محور الوعي البيئي بقضايا المياه وأدنى درجة وعي نحو محور قضايا تلوث الهواء. وتبين وجود علاقات ذات دلالة إحصائية بين درجات الوعي البيئي لإفراد العينة والمتغيرات المستقلة،حيث تبين وجود اختلاف ظاهري بين المتوسطات لمجموعتي الذکور والإناث لدى عينة الدراسة، حسب نتائج اختبار(</strong><strong>t</strong><strong>)، للعينات غير المرتبطة، وتشير النتائج إلى وجود فرق دال إحصائيا لکلا الجامعتين جرش والأردنية لأثر متغير المستوى الدراسي على الوعي البيئي، مما يعني وجود علاقة معنوية في درجة الوعي البيئي لدى عينة الدراسة من کليتي الزراعة في الجامعتين، يعزى لمتغير المستوى الدراسي. وتوصي الدراسة بضرورة التنسيق بين کليات الزراعة في الجامعات الأردنية لتضمين الخطط الدراسية مقررات إجبارية للعلوم البينية، والترکيز في علوم الإنتاج الزراعي جميعها على استغلال الموارد الطبيعية بشکل يحافظ على ديمومتها وتوعية طلاب کليات الزراعة بدورهم في تحقيق الزراعة المستدامة، وتشجيع إنشاء مصانع لتدوير المخلفات بأنواعها.</strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901The Effect of Castration on Body Weight and Serum biochemical Composition of Libyan Barbary Breedتأثير عملية الخصي على وزن الجسم وبعض المکونات البيوکيميائية لسيرم الدم فى الحملان الذکور لسلالة البربري الليبية28829515560710.21608/asejaiqjsae.2014.155607ENMohamedA. YounesSolimanA. HamadiJournal Article20140619The experiment has been carried out in El-Ariyal Agricultural project, Wadi Al- Shati (in the south of Libya), the experiment was done in four months period starting from January to April, 2010. The samples were twenty male lambs of Barbary sheep were randomly selected from the same flock at weaning age (3-4 months age and 7.5 ± 10.5 kg live weight). Lambs were weaned at the same time and randomly divided into two groups (10 lambs each group). The groups were housed in two separate shelteres and numbered by plastic and metal numbers. Animals were given an adaptation period for 15 days before starting the experiment.
Lambs were fed dry Alfalfa and Oat hay (as roughage feeds) in addition to that they were fed 500 g of concentrated mixture twice a day. the amount of concentrated mixture was divided into two portions (250 g in the morning - 250 g in the evening). The water was given twice a day before the sample was fed the concentrated mixture. Each lamb was weighed before and after the process of feeding started. The process of weighing was done every fifteen days systematically until the end of the experiment. Results of the experiment are illustrated as follows: the results showed significant decrease of weight in the castrated lambs compared to control lambs. Moreover, there was no significant difference showed in blood concentration of glucose. The total lipids did not show any significant change between the two groups. However the cholesterol concentration was significantly higher in serum of the castrated lambs compared with intact lambs, starting from day 105 until the end of the trial. The results of this experiment showed the castrated Barbary lambs performance were lower compared to international sheep breeds.<strong>أجريت هذه التجربة في مشروع وادي الأريل الزراعي التابع لمنطقة وادي الشاطئ, وأستمرت لمدة ثلاثة أشهر من يناير وحتى إبريل 2010, وتم عشوائيا إختيار عدد 20 حمل من ذکور 7.5- 10.5 کجم، سلالة أغنام البربري الليبية, في سن الفطام (3-4 أشهر)، ووزن يتراوح ما بين. حجزت هذه الحملان من أمهاتها في وقت واحد, وقسمت عشوائيا إلى مجموعتين بواقع 10 حملان للمجموعة الواحدة, وضعت کل مجموعة في حظيرة منفصلة ومتجاورة لبعض بعد </strong><strong>أن أعطيت</strong><strong> أرقام بلاستيکية الى جانب الأرقام المعدنية, ثم أعطيت الحيوانات لفترة أقلمة إستمرت 15 يوم. </strong>
<strong>غذيت هذه الحيوانات على الخرطان و</strong><strong>دريس </strong><strong>الشوفان کعلف خشن, الى جانب 500 جرام علف مرکز لکل حمل, قدمت على فترتين صباحية ومسائية (250 جرام عن کل فترة), وکان الماء يقدم للحيوانات بمعدل مرتين في اليوم بعد کل وجبة. تم تقدير المکونات الغذائية للعلف المرکز المقدم للحملان، کما تم وزن الحملان عند بداية التجربة, ثم بعدل مرة کل أسبوعين طول فترة التجربة.</strong>
<strong>وقد أظهرت نتائج التجربة نقصاً معنوياً </strong><strong>p<0.001)</strong><strong>) </strong><strong>في وزن الحيوانات المخصية مقارنة بالحيوانات غير المخصية. کما أوضحت نتائج تحليل الدم عدم وجود فروق معنوية (</strong><strong>p>0.05</strong><strong>)</strong><strong> بين المجموعتين من حيث محتوى السيرم من الجلوکوز والليبيدات والبروتينات الکلية. ومن ناحية أخري، إزداد مستوى الکوليسترول في سيرم الدم للحيوانات المخصية مقارنة بغير المخصية (</strong><strong>p<0.05</strong><strong>) ابتداء من عمر 105 يوم وحتى نهاية التجربة، بينما کان يميل مستوى الکورتيزول للإنخفاض في دم الحيوانات المخصية مقارنة بغير المخصية طوال فترة التجربة دون وجود فروق معنوية بين المجموعتين (</strong><strong>p>0.05</strong><strong>).</strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Effect of Drink Magnetic Water on Some Quantity Characteristics of Awassi Lambs Carcassesتأثير شرب الماء الممغنط على بعض الصفات الکمية لذبائح الحملان العواسية29630115560910.21608/asejaiqjsae.2014.155609ENMarwanHatem Abdullah AL-ObaidyJournal Article20140713The study aimed to investigate of the effect of magnetic water on characteristics the live weight , empty body weight, hot and chilled carcasses weights and dressing percentage of Awassi Lambs. These experiments were executed at livestock field, department of animal resources, college of agriculture, university of Kirkuk during the period from 15 / 12 / 2013 to 15 /3 / 2014. Twelve of the weaned Lambs at age of 140 days and average body weight of (30.74 ± 0.97) kg. Lambs were randomly divided in to three groups: the first group offered received normal water and used as a control group, the second and third groups were offered magnetic water with 1000 and 2000 gauss intensities, respectively. the experiment continued for 90 days. Results showed to the drink magnetic water had related significant effect (p < 0.05) on studied characters, The effect was of treatment with the level of water strongly magnetized 2000 Gauss with significantly superiority (p < 0.05), the live weight, empty body weight, hot and chilled carcass weights and dressing percentage, Calculated in different ways and also the proportion of loss of moisture, but the differences were not significant (p≥ 0.05), than those of other treatments. It be concluded that using magnetic water led to improve of some quantity characteristics of Awassi Lamb carcasses.
هدفت الدراسة للبحث في تأثير الماء الممغنط في صفات الوزن الحي ووزن الجسم الفارغ ووزن الذبيحة الساخن والبارد ونسب التصافي للحملان العواسية, تمت هذه التجربة في الحقل الحيواني التابع لقسم الثروة الحيوانية لکلية الزراعة - جامعة کرکوک للفترة من 2013/12/15 ولغاية 2014/3/1. وتم استخدام أثنا عشر من الحملان المفطومة بعمر 140 يوم وبمتوسط وزن جسم30.74 ± 0.97 کغم. قسمت الحملان عشوائياً إلى ثلاثة مجاميع : المجموعة الأولى قدم لها ماء عادي (غير ممغنط) واستعملت للمقارنة في الوقت الذي أعطيت فيه المجموعتان الثانية والثالثة ماء ممغنط وبشدتين 1000 و2000 غاوس على التوالي. واستمرت التجربة لمدة 90 يوم, أشارت النتائج إلى إن شرب الماء الممغنط ذات تأثير معنوي (p≤ 0.05)على الصفات المدروسة, وکان تأثير المعاملة ذات مستوى ماء ممغنط بشدة 2000 غاوس ذات تفوق معنوي (p≤ 0.05) في الوزن الحي ووزن الجسم الفارغ ووزن الذبيحة الساخن والبارد وارتفاع في نسبة التصافي المحسوبة بطرق مختلفة و أيضا نسبة فقد الرطوبة ولکن کانت الفروق غير معنوية(p≥ 0.05) بالمقارنة مع المعاملات الأخرى وتشير النتائج إلى إن استعمال الماء الممغنط أدى إلى تحسن في بعض الصفات الکمية لذبائح الحملان العواسية. Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Emirati Burqa between Tradition and Modernity "An Analytical Study of The State of the Burqa in The UAE Society"البرقع الإماراتى بين والأصالة والمعاصرة دراسة تحليلية لحالة البرقع فى المجتمع الإماراتى30232215561010.21608/asejaiqjsae.2014.155610ENRihamYoussef Ameen Al- AnanyJournal Article20140812UAE society today is witnessing a boom of development and modernity in all aspects of life, which led to wrestle heritage aspects of life in the community for survival and continuity.
Among those appearances what had a big role in the formation of uniform local and speciality women's fashion, which gave women the UAE special character distinguishes itself from other Gulf women, which is considered the burqa notably is one of the most important aspects of ornamental foreign women, and significance of the cover-up and modesty which is becoming the last stage of its presence in the community, and is accompanied by other generations that believe in it. With greater openness to the world and mixing other cultures which led to the decline of the burqa only among mothers and older women. Because of the evolution of fashion and its effect coming from other cultures, some fashion began moving towards the disappearance and neglect by the people. Women that began in the UAE society evade the burqa.
<strong><br clear="all" /> </strong>
يشهد المجتمع الإماراتى اليوم طفرة من التطور والحداثة فى کافة جوانبه الحياتية، مما أدى الى تصارع مظاهر الحياة التراثية فى المجتمع المحلى للبقاء والأستمرارية. ومن بين تلک المظاهر وکان لها دور کبير فى تکوين الزى المحلى وخاصة الأزياء النسائية التى أعطت للمرأة الإماراتية طابعاً خاصاً ميزها عن غيرها من نساء الخليج، والتى يعتبر البرقع من أبرزها ومن أحد أهم مظاهر الزينة الخارجية للمرأة، ودلالتها على التستر والأحتشام الأمر الذى بات يعيش آخر مراحل تواجده فى المجتمع، ويرافق آخر الأجيال التى تؤمن به. ومع الأنفتاح الکبير على العالم والأختلاط بالثقافات الأخرى الأمر الذى أدى الى إنحسار إرتداء البرقع فقط بين الأمهات وکبار السن من النساء. ونظرا للتطور والتأثر بالأزياء الوافدة من الثقافات الأخرى بدأت بعض الأزياء تتجة نحو الزوال وإستغناء الأشخاص عنها، ومن هذه الأزياء التى بدأت النساء فى مجتمع الإمارات تتهرب منه هو البرقع.Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901An Analytical Study of Rooting Egyptian Identity Traditional Folk Costume Dancer Skirt Heritageدراسة تحليلية لتأصيل الهوية المصرية للزى الشعبى التقليدى لراقص التنورة التراثية32333815561110.21608/asejaiqjsae.2014.155611ENRihamYoussef Ameen Al- AnanyJournal Article20140821People dance outfit is not just an impressive robe, but it is a palette of forms of visual creativity formed in the framework of the customs, traditions and social values prevailing in the society, and the potential economic, social and capahilitis. Therefore, costumes are considered civilized fashion secretion, and meanwhile civilized reflection. Vriqsh Skirt folk heritage. A dance with a special combination of philosophy of life and the tendency of Sufism and folklore of Egypt, which facilited her to win the uniform. People accepted it as special character and unique, and served as an ambassador in all Arab countries and international forums and be presented hotels for tourists, as one of the most famous folk dances heritage distinctive in Egypt and most impressive complex. combining the magnificence of the performance of the dancers and the richness of the colors costumes. As well as to identify the secrets of those dance heritage and philosophical meaning of the idea. Which wowed audiences the world with high performance and distinctive uniforms associated to this dance, and expresses the difference as among nations as well as to identify the features and components of the folk costume of the dancer Skirt Egyptian heritage and its complements.
<strong>الزى فى الرقص الشعبى ليس مجرد رداء مبهر، إنما هو لوحه من أشکال الأبداع التشکيلى حيث تشکلت فى إطار من العادات والتقاليد والقيم الإجتماعية السائدة فى المجتمع، والإمکانيات الإقتصادية والإجتماعية والنفسية. فلذلک تعتبر الأزياء إفراز حضارى وفى الوقت نفسه إنعکاس حضارى.</strong>
<strong>فرقصة التنورة الشعبية التراثية. رقصة ذات توليفة خاصة تجمع بين فلسفة الحياة والنزعة الصوفية والفلکلور المصري، مما أکسبها زيها الشعبى المتعارف عليه طابعاً خاصاً ومميزأً، کان لها سفيراً في کل البلدان العربية والمحافل الدولية وتقدم فى الفنادق الکبرى للسائحين، بإعتبارها من من أشهر الرقصات الشعبية التراثية المميزة فى مصر وأکثرها تعقيداً وإبهاراً. حيث تجمع بين روعة أداء الراقصين وثراء ألوان</strong><strong>أزيائهم. وکذلک التعرف على أسرار تلک الرقصة التراثية ومدلول فکرتها الفلسفية. التي أبهرت جمهور العالم بالأداء العالي والزى المميز الذى أرتبط بهذه الرقصة، ويعبر عن أمة تختلف عن باقى الأمم، وکذلک التعرف على سمات ومکونات الزى الشعبى لراقص التنورة التراثية المصرية ومکملاته. </strong>Alexandria University, Faculty of Agriculture. A. M. Balba Group for Soil and Water ResearchAlexandria Science Exchange Journal1110-017635JULY-SEPTEMBER20140901Effect of Developing Programmes for Academic Staff, in Developing Their Managerial Abilities and Improving Their Life Qualityتأثير برامج تنمية أعضاء هيئة التدريس فى تنمية القدرات الإدارية وتحسين جودة الحياة33937215561210.21608/asejaiqjsae.2014.155612ENEmanSalah Ibrahim RizkJournal Article20140821The research aims mainly at studying the difference between academic staff who have got training courses and their peers who haven't got training courses in each of managerial abilities and life quality, studying the effect in the case of there is a difference. the sample of the study was purposeful of (114) staff from al-Azhar university who have applied to have training courses in the center of developing the abilities of staff in Cairo university, their scientific degrees, age, and marital status. The number of trainees was (72) members, while the number of non trainees was (42) member. The tools of the study included aquestionnaire, managerial abilities measurement, and life quality measurement.
The most important results of the study were: there were significant differenses between trainees and non trainees in the managerial abilities in favor of trainees. The effect of training courses was big. While there were no significant differenses between trainees and non trainees in life quality. Also there were no significant differenses between trainees staff (male – female) in each of managerial abilities and life quality. There were no significant differenses between trainees in managerial abilities according to age, scientific degree or the field of training courses, while there was significan difference between staff trainees in life quality according to age, scientific degree or the field of training courses. There were no significant differenses between staff trainees (married– unmarried) in managerial abilities. While there were a significant differenses between staff trainees (married – unmarried) in life quality. Also there were significant differenses between staff trainees in managerial abilities according to specialization (theoretical– practical). While there were no significant differenses between staff trainees in life quality according to specialization (theoretical – practical). Also there was a positive relation between managerial abilities and life quality. The most important recommendations of the study was to assure satisfying training needs of staff in all fields especially in vocational field as it is very effective in developing managerial abilities and life quality.
<strong>إستهدف البحث بصفة رئيسية دراسة الفرق بين أعضاء هيئة التدريس الذين حصلوا على دورات تدريبية ونظائرهم الذين لم يحصلوا عليها فى کل من القدرات الإدارية وجودة الحياة، ودراسة حجم التأثير فى حالة وجود فرق، وتمثلت عينة الدراسة فى(114) عضو هيئة تدريس من جامعة الأزهر، من المتقدمين للحصول على دورات تدريبية بمرکز تنمية قدرات أعضاء هيئة التدريس جامعة القاهرة، والذين تباينت درجاتهم العلمية وفئاتهم العمرية وحالتهم الاجتماعية، وبلغ عدد المتدربين منهم(72) عضو فى حين بلغ عدد غير المتدربين (42) عضو، ولقد تم اختيارهم بطريقة عمدية. واشتملت أدوات الدراسة على استمارة البيانات العامة، ومقياس القدرات الإدارية،</strong><strong>ومقياس جودة الحياة.</strong>
<strong>وکان من أهم النتائج التى توصلت إليها الدراسة: وجدت فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين وغير المتدربين</strong><strong> فى القدرات الإدارية لصالح المتدربين وکانت قوة تأثير البرامج التدريبية کبيرة.</strong><strong> بينما لم توجد فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين وغير المتدربين</strong><strong> فى</strong><strong> جودة الحياة. وکذلک لم توجد فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين (الذکور– الإناث) فى کل من القدرات الإدارية وجودة الحياة. کما لم يوجد تباين دال إحصائيا بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين فى القدرات الإدارية تبعا لکل من الفئة العمرية أو الدرجة العلمية أو مجال البرامج التدريبية. بينما وجد تباين دال إحصائيا بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين فى جودة الحياة تبعا لکل من الفئة العمرية والدرجة العلمية ومجال البرامج التدريبية. ولم توجد فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين (المتزوجون- غير المتزوجين) فى القدرات الإدارية. بينما وجدت فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين (المتزوجون- غير المتزوجين) فى جودة الحياة. کما وجدت فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين فى القدرات الإدارية تبعا للتخصص(نظرى- عملى). بينما لم توجد فروق ذات دلالة احصائية بين أعضاء هيئة التدريس المتدربين فى جودة الحياة تبعا للتخصص(نظرى- عملى). ووجدت علاقة ارتباطية طردية بين القدرات الإدارية وجودة الحياة. وکان من أهم توصيات الدراسة التأکيد على تلبية الاحتياجات التدريبية لأعضاء هيئة التدريس فى جميع المجالات وخاصة فى المجال المهنى لما له من بالغ الأثر فى تنمية القدرات الإدرارية وجودة الحياة.</strong>