The study was carried out at Borg El-Arab station ,animal production research institute. The experiment carried out through 2008 till 2010 years. The aim of this study was to evaluate the effect of fatty calcium salts supplementation on nutrient digestibility and lactational performance of Barki goats and their crosses with Damascus. Digestion experiments was conducted using three adult Barki bucks (B) and three adult crossbred bucks (Damacus x Barik, (DxB). Thirty multiparous Barki does (B) and thirty multiparous Damascus x Barki crossbred (DxB) does every breed was divided into three groups of ten does each. The first group (Control): fed concentrate mixture and rice straw, the second group fed the same concentrate mixture with fatty calcium salts (FCS), 80 gm/ head/ day and rice straw before kidding by 6 weeks until the end of season. The third group fed concentrate mixture with fatty calcium salts 80g/ head/ day and rice straw, after kidding by 2 weeks until the end of season. The results indicated that Feed intake (FI) was reduced by (FCS) addition. Also, the does fed FCS after kidding were significantly higher than does treated before kidding in FI. Also feeding goats on diets containing (FCS) had non significant effect on digestibility coefficients of DM, OM, CP, CF and NFE %, but there was significantly increase in the digestibility of EE as compared to the control diets. The nutritive value expressed as TDN % of the experimental diets was significantly (P< 0.01) improved as a result of addition (FCS), while, the digestible crude protein DCP % was almost comparable for the two experimental diets . Feeding does fatty calcium salts before or after parturition, insignificantly increased milk yield at days 7, 15, 30, 60, 90 and day 120 and also total milk yield .The data show no significant changes in milk composition (%) due to addition of fatty calcium salts to diets of does before or after kidding except the milk fat which significant (P<.01) increased with addition FCS . The serum total cholesterol concentrations (mg/dl) were significantly (P< 0.01) affected by addition of (FCS) to the diets before kidding (17, 19, 21 weeks) and after kidding (4, 8, 12 weeks) periods. The serum HDL and serum LDL concentrations (mg/dl) were higher for does fed diets containing (FCS) before kidding (17, 19, 21 weeks) periods and after kidding (4, 8, 12 weeks) periods. Addition of fatty calcium salts to diets of does before or after kidding significant (P<.01) increased serum concentration of aspartate aminotransferase (AST) and serum concentration of alanine aminotransferase (ALT).
التجربة الأولى: (تجربة الهضم) تم إستخدام عدد 3 تيس برقى ناضج وعدد 3 تيس خليط(دمشقى × برقى) ناضج فى تجربتين هضم لدراسة تأثير إضافة املاح الکالسيوم الدهنية على معاملات الهضم والقيمة الغذائية لعلائق التجربة. التجربة الثانية: - تم إستخدام عدد ثلاثون عنزة برقى يتراوح عمرها ما بين (3-5 سنوات) ومتوسط وزنها حوالى 27 کيلوجرام کما تم إستخدام عدد ثلاثون عنزة خليط (دمشقى × برقى) يتراوح عمرها ما بين (3-5سنوات) ومتوسط وزنها حوالى 30.4 کيلوجرام. - تم تقسيم کل ترکيب وراثى الى ثلاث مجاميع کل مجموعة (10) عنزات کالتالى: أ. المجموعة الأول: (کنترول) کانت تتعذى على عليقة مرکزة بدون إضافة املاح کالسيوم دهنية مع التغذية على قش الارز. ب. المجموعة الثانية: کانت تتغذى على عليقة مرکزة مضاف لها اماح کالسيوم دهنية 80جم/رأس/يوم قبل الولادة بـ6 أسابيع بالإضافة الى قش الارز واستمرت الاضافة حتى نهاية الموسم . جـ. المجموعة الثالثة: کانت تتغذى على عليقة مرکزة مضاف لها أملاح الکالسيوم الدهنية 80جم/رأس/يوم بعد الولادة بـ15 يوم مع التغذية على قش الأرز واستمرت الاضافة حتى نهاية الموسم . وکانت اهم النتائج المتحصل عليها کالتالى: کانت هناک زيادة فى المأکول الکلى للعنزات الخليطة(دمشقى*برقى)عن العنزات البرقى. کما حدث تأثير على المأکول من الغذاء بإضافة املاح الکالسيوم الدهنية حيث أن العنزات التى تغذت على عليقة مضاف لها أملاح کالسيوم دهنية أنخفض المأکول من قش الأرز والمأکول من العلف المرکز والمأکول الکلى عن العنزات الکنترول. أيضاً کانت العنزات التى أضيف لها املاح کالسيوم دهنية بعد الولاده أعلى معنويا فى المأکول الکلى عن العنزات التى اضيف لعليقتها املاح کالسيوم دهنية قبل الولادة. لم يکن هناک تأثير معنوي للترکيب الوراثى على معاملات هضم المادة الجافة والمادة العضوية والبروتين الکلى والالياف الخام والمستخلص الاثيرى والکربوهيدارات الذائبة بينما تغذية العنزات على عليقة مضاف لها املاح کالسيوم دهنية لم تؤثر معنوياً على معاملات هضم المادة العضوية والمادة الجافة والبروتين الکلى والألياف الخام والکربوهيدرات الذائبة ولکن أدت الى زيادة معنوية فى معاملات هضم المستخلص الاثيرى بالمقارنة بالعليقة الکنترول.حدث تحسن معنوى فى القيمة الغذائية للعلائق معبراً عنها بمجموع المواد الغذائية المهضومة (TDN) بإضافة املاح الکالسيوم الدهنية. بينما لم يتأثر البروتين الکلى المهضوم (DCP). کما زاد انتاج اللبن ولکن زيادة کانت غير معنوية. کما تغيرت نسب مکونات اللبن ولکن تغيير غير معنوى. زاد ترکيز الجلسريدات الثلاثية فى السييرم فى المجموعة المعاملة عن الکنترول قبل الولادة فى الاسابيع(17، 19، 20) من الحمل وبعد الولادة فى الاسابيع4، 8، 12 ادت التغذية على عليقة مضاف لها املاح کالسيوم دهنية قبل وبعد الولادة الى زيادة معنوية فى نسبة الدهن للبن ولکن لم تؤثر على نسبة البروتين ونسبة اللاکتوز والمواد الصلبة الدهنية.. ادت اضافة املاح الکالسيوم الدهنية الى زيادة معنوية فى ترکيز الکوليسترول الکلى فى السيرم قبل الولادة فى الاسابيع (17، 19، 21) وبعد الولادة فى الاسابيع(4، 8، 12). زاد ترکيز الکوليسترول عالى الکثافة والکوليسترول منخفض الکثافة فىالسيرم بتغذية العنزات على عليقة مضاف لها املاح الکالسيوم الدهنية قبل الولادة فى الاسابيع(17، 19، 21) وبعد الولادة فى الاسابيع(4، 8، 12). کما کان هناک زيادة معنوية فى ترکيز انزيمات الکبد ALT, AST بتغذية العنزات على علائق مضاف لها املاح الکالسيوم الدهنية.